Netwerken? Zorg voor een goed visitekaartje

visitekaartjeOnderzoek wijst uit dat  ongeveer 20% van de werkzoekenden via zijn netwerk aan een baan komt, dat is meer dan via welke andere methode dan ook. Opmerkelijk daarbij is dat het meestal niet de directe omgeving is die hen aan werk heeft geholpen, maar contacten die ze via via hebben ontmoet.

Voor jou als werkzoekende is het daarom belangrijk om zoveel mogelijk en op verschillende manieren te netwerken. En voor het netwerken op locatie heb je een eigen visitekaartje nodig. (Alhoewel dit door de komst van smartphones en social media, met name LinkedIn, steeds minder wordt.)
De vraag hierbij is: wat zet je op je visitekaartje? En hoe hou je de kosten zo laag mogelijk? Op deze twee vragen geef ik hieronder antwoord.

Wat zet je als werkzoekende op je visitekaartje?

1. Je naam
Je naam staat helemaal bovenaan, vetgedrukt en in een iets groter lettertype. Daaronder volgt in cursief je profiel.

2 Je profiel
Je profiel is een hele korte en krachtige samenvatting van wat jij beroepshalve bent en kunt. Je formuleert in één zin:

 • je beroep of de functie die je zoekt,
 • je competenties die relevant zijn voor jouw beroep of die functie,
 • je specialisaties en/of (opleidings-)niveau,
 • indien relevant de branche waarin je werk zoekt.

Probeer de zin in een actieve vorm te schrijven, waarin je de werkgever een helpende hand biedt. Bijvoorbeeld: ‘Ervaren beleidsondersteunende ambtelijk secretaris met kennis van de WOR, is graag de spil van uw OR’.

Ik raad je aan om je profielzin te beperken tot maximaal 2 regels op je visitekaartje. Dit kan betekenen dat je de actieve vorm helaas moet laten varen.

Let op: achter de zin komt geen punt.

3. Je contactgegevens
Je (mobiele) telefoon en je e-mail zijn de belangrijkste communicatiemiddelen met je nieuwe werkgever. Deze zet je vetgedrukt.

Daaronder zet je de contactgegevens die jij belangrijk vindt bij het zoeken van werk. Denk daarbij aan je Twitter- en LinkedIn-adres en aan het adres van je eigen website of blog. Je woonadres zou ik weglaten, het gebeurt nog maar heel zelden dat een potentiële werkgever contact zoekt via een brief of ansichtkaartje (of hij moet hééééél erg van je onder de indruk zijn).

4. Je wensen
Als je bepaalde voorwaarden stelt aan je werk, is het wel handig om die op je visitekaartje te vermelden. Denk hierbij aan het aantal uren dat je wil werken of de afstand die je maximaal wilt afleggen.

5. Je pasfoto
Je pasfoto mag absoluut niet ontbreken. Voor de meeste mensen is het namelijk makkelijker om een gezicht te onthouden dan een naam. Net als op je LinkedIn-profiel en op je CV moet dit een scherpe en zakelijke foto zijn. Vakantiefoto’s of foto’s waarop voorwerpen zichtbaar zijn, zijn uit den boze.

6. Een lege achterkant
Geef je contactpersoon de mogelijkheid om op de achterkant aantekeningen te maken, bijvoorbeeld de informatie die jij hem hebt gegeven hebt of de belofte die hij je gedaan heeft.

Zelf maken
Visitekaartje Femke Berends, communicatieadviseurOm kosten te besparen kun je de visitekaartjes het beste zelf maken. Dit gaat heel gemakkelijk. In de nieuwere versies van Word en in Pages vind je kant en klare sjablonen. Het nadeel hiervan is dat je er geen ruimte is voor een foto. Deze zou je dan op de achterkant van het kaartje moeten fröbelen.

In de oudere  versies van Word kun je visitekaartjes maken via Extra/Brieven en verzendlijsten/Enveloppen en etiketten/Etiketten/Nieuw. Hierbij moet je dan zelf de maten van het kaartje invullen en zelf de hele opmaak doen, wat best veel werk is.

Zelf ben ik heel erg charmeerd van de website van DeGraeve.  Je vult je gegevens in en de website maakt er een pdf-bestand van met 12 visitekaartjes.  De plek die gereserveerd is voor het logo, gebruik je voor je pasfoto.

Printen
Kies voor je kaartjes mooi stevig papier, bijvoorbeeld 18o grams, van A4-formaat. Bij de boekhandel kun je ook voorgestanste kaartjes krijgen. Voor heel weinig geld kun je stapels kaartjes maken. Veel succes!

Meer info

Advertenties

10 comments on “Netwerken? Zorg voor een goed visitekaartje

 1. Stans Denekamp
  01/03/2013 at 17:18 #

  Heldere tekst Femke.
  Is dit nu heel iets anders dan een pocket CV of is dat echt veel uitgebreider? misschien in een volgende tekst iets te combineren daarmee?
  groetjes, Stans

  • femkeberends
   01/03/2013 at 20:46 #

   Stans, bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad het voornemen om binnenkort een blog te wijden aan bijzondere CV’s met daarin onder andere aandacht voor de pocket-CV.

 2. Marc Hogeland
  01/04/2013 at 13:20 #

  Beste Femke,

  Dank je wel voor je duidelijke verhaal. Zeker op (netwerk)bijeenkomsten is een visitekaartje handig. Ik ga er een maken.

  Gr,
  Marc

 3. Frans E. keur
  01/04/2013 at 16:47 #

  Stans, helemaal mee eens. Het is de eerste kennismaking die de ontvanger te pas en te onpas weer onder ogen krijgt.
  wanneer je de kosten kunt dragen is het tevens aan te bevelen om een zo zwaar mogelijke papiersoort te kiezen, minimaal 300 grms. dit pakt namelijk letterlijk stevig vast en die beleving van de ontvanger kan soms doorslaggevend zijn om het kaartje bij de habd te houden.

  • femkeberends
   01/04/2013 at 21:04 #

   Frans, bedankt voor je aanvulling. Ik ben het met je eens dat een dikker kaartje beter over komt. Helaas kon ik bij de plaatselijke kantoorboekhandel niet zulk dik papier vinden, daarom heb ik gekozen voor papier dat eigenlijk bedoeld was als kaft voor rapporten. Het is mooi dik papier met een reliëfje erin.

 4. R. van Dommelen
  01/08/2013 at 14:57 #

  In aanvulling op het bericht van Frans, is de kwaliteit van het kaartje erg van belang. De ontvanger moet het idee hebben dat het kaartje iets serieus is en niet een eenvoudig kaartje in word opgemaakt en vervolgens uit de eigen inktjet gerold. Waarom niet net die 15 euro investeren voor een bakje met professioneel gedrukte kaartjes? Bijvoorbeeld van http://www.promicom.nl ook hier kun je eenvoudig zelf het kaartje ontwerpen, maar dan op basis van een sjabloon naar keuze en direct laten drukken.

  • Frans E. keur
   01/09/2013 at 10:42 #

   Helemaal mee eens.
   Overigens onder goede begeleiding is de score aanzienlijk hoger. Circa 80% van mijn cliënten vinden binnen 1 jaar een baan, ook ouderen!

 5. Don v A
  01/21/2013 at 12:45 #

  Femke, prachtig al die keuzes..mbt “kaartjes”. Thx.

 6. Nicole
  02/03/2013 at 00:33 #

  Ik adviseer altijd om in het netwerkende vooral een diende houding te hebben. Wanneer je de uistraling hebt ‘iets’ voor een ander te kunnen betekenen dan is het netwerk ook bereikbaar voor jou wanneer jij een hulpvraag hebt.

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Joyce Dunnewold

Hier lees je alles wat je wilt weten over Office, met name voor secretaresses.

De Levende Sollicitatiegids

Wijst je de kortste route naar jouw volgende baan!

Mijn 50 plus ervaringen

de wereld van een 50 plusser

BlauwStaete

Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: