Bijzondere cv’s ter inspiratie – deel 1: algemene tips

Compositie CV Crea Bea 150 pixHoe zorg je er voor dat jouw cv opvalt in die grote stapel cv’s van al die andere sollicitanten, die ook gereageerd hebben op de vacature voor jouw droombaan? Dat kan door inhoud, verzorging en opmaak. Maar werkelijk opvallen doe je alleen met een bijzondere vormgeving of door gebruik te maken van een bijzonder communicatiemiddel.

De standaard cv met een keurige opsomming van personalia, opleiding en ervaring op een Word- of PDF-bestand, kennen we allemaal. Op internet ben ik echter een aantal inspirerende andere vormen tegengekomen: de Twitter-presentatie, het Pinterest-cv, het pocket-cv, de video-presentatie, het Prezi-cv, de Powerpoint-presentatie en de website-cv. Van aantal verschillende soorten cv’s probeer ik een eigenaar op te sporen, die ik zal interviewen voor een blog, zodat we ervan kunnen leren.

Maar ik start met het geven van algemene tips voor het maken van een bijzondere cv.

Algemene tips voor bijzonder curriculum vitae

1. Maak een inschatting of een bijzonder cv kan
Een cv met een bijzondere vormgeving of in een bijzondere vorm wordt lang niet altijd op prijs gesteld. Soms kan het je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek zelfs verkleinen.

Mijn huidige werkgever heeft mij bijvoorbeeld laten weten dat hij mijn cv geselecteerd had, juist omdat deze zonder toeters en bellen is. Aan de andere kant ben ik  voor mijn functie (communicatiemedewerker) ook vacatures tegengekomen waarin expliciet om een creatief cv werd gevraagd. De keuze was hierbij uit een cv in de vorm van een nieuwsbrief, een filmpje of een brochure.

Of een bijzonder CV een pluspunt is hangt af van de functie, de organisatie en van de selecteur.

 • Voor vacatures waarin om ‘creativiteit’, ‘out-of-the-box-denken’, ‘innovatie’ of ‘open-minded zijn’ wordt gevraagd zal een creatief cv meestal wel gewaardeerd worden.
 • Of een organisatie openstaat voor bijzondere cv’s kun je inschatten aan de hand van de vormgeving en de tekst van de advertentie en van de website van de organisatie. Ziet het er nogal betrouwbaar en formeel uit? Dan zou ik geen bijzonderc v insturen. Maar als de teksten en vormgeving speels, creatief of commercieel zijn, dan kan een bijzonder cv zeker een pluspunt zijn.
 • Tja, de selecteur van cv’s, dat is een onzekere factor. Je weet meestal niet wie dat is, dus kun je ook niet inschatten of hij of zij een bijzonder cv kan waarderen. Dat blijft dus een gokje.

2. Denk vanuit de werkgever
Voor de invulling van je bijzondere cv denk je aan de werkgever waarbij je solliciteert. Met je cv moet je hem er immers van overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor die functie. In je presentatie vertel je hem welke competenties jou zo geschikt maken. Waarom jouw opleidingen zo relevant zijn. En waarom  jouw werkervaringen zo goed van pas komen in die nieuwe baan.

Vertel waarom je zo enthousiast bent over die functie, maar laat je eigen voorwaarden en wensen achterwege.

Het kan zijn dat je  cv/presentatie niet bedoeld voor een bepaalde vacature, maar om jezelf te presenteren bij potentiële werkgevers in het algemeen. In dat geval beschrijf je voor jezelf je toekomstige werkgever en richt je jouw presentatie op hem.

3. Houd het kort
Een recruiter of HRM-medewerker neemt ongeveer 20 seconden per cv de tijd om te beslissen of deze op de goede stapel komt. Houd hier rekening mee als je een filmpje of presentatie maakt.

4. Gebruik je bijzondere cv als aanvulling
Stuur met je bijzondere cv ook altijd een standaard-cv mee. Hiermee maak je het de selecteur gemakkelijker om de inhoud van jouw cv te vergelijken met die van andere kandidaten.

Bovendien maak je met je standaard cv weer kans bij de selecteur die niet van toeters en bellen houdt.

5. Kondig je bijzondere cv aan
Als je per mail solliciteert, meld je in de begeleidende tekst:

 • dat er een bijzondere cv in de bijlage zit, of dat de ingevoegde link naar een bijzondere cv leidt,
 • welke vorm deze heeft (een Prezi, een Powerpoint-presentatie, een website, een Youtube-film, etc.),
 • een korte uitleg hoe deze cv ‘gelezen’ moet worden (indien nodig),
 • dat er ook een standaard cv bij zit.

Solliciteer je niet per mail, maar per brief dan vermeld je dit onder je handtekening, achter ‘Bijlagen:’.

ANDERE BLOGS OVER BIJZONDERE CV’S

Advertenties

One comment on “Bijzondere cv’s ter inspiratie – deel 1: algemene tips

 1. Kurt Visser
  04/08/2018 at 17:58 #

  Wat ik hier nog aan zou willen toevoegen – buiten het CV – is de voorbereiding op mogelijke assessment vragen, dit is bijvoorbeeld ook heel belangrijk als je voor een sollicitatie gaat voor een iets hogere functie. Een IQ test, capaciteitentest en cijferreeksen is dan veel voorkomend… Je kan je hierop voorbereiden met websites als https://www.assessment-training.com/nl waar je zulke tests op voorhand kan inoefenen. Zo ben je veel meer zelfverzekerd wanneer zulke vragen (vaak onverwachts) aan bod komen!

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Joyce Dunnewold

Hier lees je alles wat je wilt weten over Office, met name voor secretaresses.

De Levende Sollicitatiegids

Wijst je de kortste route naar jouw volgende baan!

Mijn 50 plus ervaringen

de wereld van een 50 plusser

BlauwStaete

Projectontwikkeling sociale woningbouw en duurzame energieconcepten

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: